Как да заснемаме фотографски снимки

Заснемането на клипове в домашни условия изисква практика, която имат професионалните оператори. За да направите това, което сте запланували сме ви подготвили полезни съвети и малки трикове, с които ще може да направите вашите видео клипове наистина добри.

За да се възползвате максимално от обектива на камерата без това да е свързано с излишни разходи като закупуване на допълнителни екстри може да прочетете по надолу, а ако ви е необходима повече професионална консултация бихте могли да се обърнете към нашият екип от специалисти, който ще направи повода ви за заснемане незабравим и изпълнен с качество и стил.

Общо взето цялата процедура по заснемането се състои в две направления – техническа подготовка за видео заснемане и съвети при подобряване качеството на заснетия материал.

Как да записваме клипа:

1. Използвайте опцията приближаване

Използване на бутона за близко и далечно заснемане на обекта е често създаван проблем, в резултат, на което видеозаписът изглежда твърде аматьорски или дори да създаде неприятно чувство у гледащия го за замайване. За приближаване или отдалечите правете плавно и бавно, не отдалечавайте прекалено много и рязко. Можете да избягвате дигиталния „zoom”. Оптичният „zoom” не доближава до обекта, а само досатавя по-високо качество на видеото.

2. Рамата е важна за кадрите

Рамкирайте обекта за заснемане, позиционирате го леко и извън центъра. Позиционирането на обектите, оставяйки ги в единия край, дава възможност за улавяне на заобикалящата обстановка.

3. Не заснемайте много мащабни обекти

Кадрите с широк обхват, за определяне на местоположение. Фокуса върху дребните детайли, са само част от нещата, на които следва да се обърне внимание

4. Записвайте от различни позиции

Записа от една позиция, може да досади при гледане. Откъсите, заснети от разнообразни ъгли и местоположението, дават резултат много по-интересен, а комбинацията от кадри може да увеличи и дори да драматизира. Опитайте да използвате някой ефективен ъгъл за заснемане: може да клякате на нивото на заснемания от вас обект, или да се качвате на високо, за по-голямо разнообразие в ситуациите.

5. Луминисцентно осветяване „backlight”

Прекалено честата употреба и ефекта от това осветяване по време на снимките е неприятно и много ярко, особено при затъмнен силует без добре изразени черти и така може да пропуснете да уловите израженията на лицето. Подобна ситуация се движи на различни места и под различни ъгли. Светлината има ключова роля при заснемане на видеото, а много камери имат опция за коригиране на нивата й.

6. Записвайте важните сцени

Не е нужно да запаметявате всичко, но ако искате да уловите повече неща може да записвате, а след това да режете при редакцията.

7. При наличие на широкоекранен телевизор, заснемането става с широкоекранен формат

Съвременните дигитални камери записват във формат 16: 9. Това дава възможност за гледането на записите на голям монитор, без да се налагат корекции в последствие на картината. Заснемането на клипчета дава възможност за заснемане на голяма част от действията.

8. Не слагайте твърде много специални ефекти

Ако сте решили видеозаписа ви да има малки моменти на различни ефекти то може да използване софтуер приложенията за редакция, те ще помогнат за постигане на исканата промяна.